Projekt
Fotocentrum Raseborg ordnar förutom utställningar även verkstäder och kurser i foto- och mediakonst i västra Nyland. Genom verkstäder utanför galleriet når vi ut till dem som inte är nödvändigtvis bekanta med fotokonst sedan tidigare. Genom att nå ut till dessa sänker vi tröskeln för att uppleva konst.
Vi samarbetar med flera olika aktörer i området såväl som längre bort och söker ständigt efter nya intressanta samarbeten.
Lukki Opiliones ( still image from performance)
UNPRESENTABLE Visions art lab Karis 2024
Vår målsättning är att skapa ett professionellt och kvalitativt miljökonstprojekt som är tillgängligt för alla.
Visions -art lab är ett platsspecifikt konstprojekt i Karis centrum under sommaren 2024. Projektet produceras av Kati Sointukangas och Fotocentrums verksamhetsledare Tanja Is-Selin och finns till påseende från juni till september 2024.
Projektet består av en sk icke salongsfähig konstutställning på pop up galleriet i Karis, 4 tillfälliga utomhuskonstverk av återvunnet material i Karis centrum samt under vernissagen 7.6 fick publiken ta del av 3 olika performance. Ordkonstnären Nathalie Sallegren handledde en workshop under vernissage dagen och ytterligare en performance konst workshop kommer att äga rum under sommaren som handleds av performance konstnärerna Aliisa Rinne och Riikka Kasper.
Tvärkonstnärligt mediakonstprojekt
Hösten 2022 fick elever i Raseborg delta i en innovativ och tvärkonstnärlig mediakonstverkstad när Fotocentrum erbjöd Hakarinne högstadium och Ekenäs högstadie skolan en möjlighet att delta i pilotprojektet som skapats från ett behov för mångsidig konstverksamhet i västra Nyland.
Eleverna som deltog i denna inspirerande helhet som omfattade högklassiga och nyskapande konstverkstäder fick genom mediakonsten en möjlighet att även utforska andra konstformer som arkitektur, modedesign och dockteater i form av pixillation.
Verkstäderna bjuder på en omfattande och varierad konstupplevelse som väcker nyfikenhet och genererar nya tankemönster gällande konst och kultur. Eftersom vi har ett starkt fokus på den pedagogiska delen av verkstäderna har vi därför byggt upp våra workshops i samarbete med Fuusio-oppijat ry. På detta sätt håller alla verkstäder samma höga kvalitet trots att de leds av olika konstnärer i framtiden.
Enligt den nya planen för konstfostran skall eleverna ha rätt till att bekanta sej med nio olika konstformer under sin tid i grundskolan. Som bäst har de endast möjlighet att bekanta sej med fyra konstformer. Fotocentrum erbjuder skolorna ett mediakonstprojekt med inslag av andra konst former som kommer att vara en del av Kulturbrickan.
De elever som får ta del av mediakonstprojektet kommer att få ökad förståelse för konstens värde och mångfald. Deras syn på konst kommer att förändras och eleverna kommer att få ökad insikt och förståelse för olika konstformer. I Raseborg har det länge funnits motsättningar mellan konst och kultur och idrott. Konst och kultur har oftast inte prioriterats på ett skäligt sätt, vilket synts i utbudet av hobbyverksamhet.
Projektets värkstäder handleddes av Riina Salmi ( modedesign), Timo Aho ( arkitektur och platsenlig konst), Pauliina Vesslin ( dockteater och pixillation). Mediakonstnären Leena Lehti medverkade även i projektet och skapade ett mediakonstverk av materialet som eleverna skickade från sina respektive verkstäder.
En introduktionsvideo där konstnärerna berättar om sin arbetsdag och sitt yrke ingår i projektet och förmedlar en realistisk bild om konstnärsyrket åt eleverna.
Projektet kommer att erbjudas till skolor i Raseborg via kluturbrickan -underlaget.
Fotokonstföreningarnas projekt blickar mot framtiden
Fotokonstnärernas förbund rf. och dess medlemsorganisationer har för år 2023 erhållit särskilda anslag från undervisnings- och kulturministeriet för ett gemensamt utvecklingsprojekt.
Målet är att skapa en hållbar verksamhetskultur för föreningar och organisationer, stärka deras administrativa kompetens och förstärka ömsesidigt nätverkande.
Projektet bygger på den dialog som förts mellan organisationerna sedan 2019. Som en mellanetapp i projektet har man diskuterat sej fram till en gemensam färdplan för framtiden för organisationer inom fotokonst. Färdplanens syfte är att skapa nya insikter om alternativ för hållbar produktion av utställningar både för konstnärer och organisationer verksamma inom den fria utställningsbranschen.
För projektet anställs en deltids koordinator under ett års tid. Projektet strävar till att olika organisationer och sammanslutningar samarbetar så att man på det sättet bidrar till ökad medvetenhet inom branschen och fokuserar på att skapa nya projekt utgående från en gemensam linje.
Projektet leds av Fotokonstnärernas förbund, och andra organisationer som deltar är: Luovan valokuvauksen keskus ry, Pohjanmaan valokuvakeskus, Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus, Fotocentrum Raseborg, Valokuvakeskus Nykyaika, Valokuvakeskus Peri, VB-valokuvakeskus (Victor Barsokevitsch -Seura ry)
För mer information, kontakta Henna Harri: henna.harri@hippolyte.fi
Tidigare projekt
Fotocentrum Peri och Fotocentrum Raseborg medverkar i en nationell fotofestival för barn och unga
Fotocentrum Raseborg och Fotocentrum Peri deltar i SNAP – en fotofestival för barn och unga, som arrangeras 2018 för första gången. Genom fotografiet får barn och ungdomar sina röster hörda i det offentliga rummet. Projektet finansieras av Finska kulturfonden.
Nordic Cultural Identity and Community in Visual and Creative Media
Vi har 2018 påbörjat ett nordiskt projekt. Under de tre kommande åren kommer vi att organisera utställningar med konstnärer från alla de nordiska regionerna.
Foto: Rebekka Guðleifsdóttir “Once in a blue moon”, 2008.
I Fotocentrum Raseborgs privata samling
Vi har påbörjat ett stort arkiveringsprojekt!
I framtiden hoppas vi få allting även digitaliserat och till allmänhetens beskådan.