Projektit
Fotocentrum Raseborg valokuvakeskus järjestää vuosittain lukuisia työpajoja ja kursseja aluella näyttelytoiminnan lisäksi. Yhteisöllisten projektien kuten työpajojen kautta tavoitamme ihmisiä kenelle taide ei ole itsestäänselvyys ja madallamme näin ollen taiteen kokemisen kynnystä.
Lukki Opiliones ( kuva performanssista)
UNPRESENTABLE Visions art lab Karjaa
Visions art lab on laadukas ympäristötaideprojekti, joka tuo taiteen kaikkien saataville.
Visions art lab on paikkasidonnainen taideprojekti, joka tapahtuu Karjaan keskustassa kesän 2024 aikana. Projekti koostuu salonkikelvottmasta ( Unpresentable) pop up galleriaan rakennetusta näyttelystä, 4 tilapäisestä ja kierrätysmateriaalista valmistetusta ulkotilassa olevasta taideteoksesta sekä useammastaperformanssista. Avajaispäivänä sanataiteilija Nathalie Sallegren ohjasi luovan työpajan ja kesän aikana performanssitaiteilijat Riikka Kasper ja Aliisa Rinne ohjaavat nuorille performanssityöpajan. Projektin tuottajina toimii Kati Sointukangas ja valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Tanja Is-Selin.
Mediataidehanke
Syksyllä 2022 moninainen ja innovatiivinen mediataidehanke käynnistyi vihdoinkin Raaseporissa. Pilottihanke toteutettiin Tammisaaressa ja osallistuvat oppilaat olivat Hakarinteen yläkoulusta ja Ekenäs högstadie koulusta.
Oppilaat saivat mahdollisuuden osallistua laadukkaaseen, inspiroivaan ja hauskaan monitaiteelliseen mediataidetyöpajaan.
Hanke pohjautuu kuntalakiin, jonka mukaan koulujen on tarjottava yhtä paljon taide- ja kulttuuritoimintaa koululaisille kuin urheilua. Raaseporissa on selkeästi ollut kulttuurin ja liikunnan vastakkainasettelua. Hankkeen tavoitteena on tutustuttaa peruskoulun oppilaita yhdeksään eri taiteen alaan, yhdeksän kouluvuoden aikana.
Kokonaisvaltainen ja moninainen työpajakokonaisuus tarjoaa oppilaille mahdollisuuden osallistua laadukkaaseen, inspiroivaan ja hauskaan taidekokemukseen, jossa mediataiteen kautta tutkitaan myös muita taiteen osa-alueita. Tavoitteena on avartaa näkemyksiä ja herättää uteliaisuuden taiteen kokemiseen. Projektissa yhdistyy kielettömyys sekä yhteisöllisyys. Hankkeen tavoitteena on purkaa olemassa olevia rakenteellisia ongelmia mediataiteen kautta kolmessa erilaisessa taidetyöpajassa. Työpaja yhdistää mediataiteen alle muotisuunnittelua ja arkkitehtuuria sekä nukketeatteria piksillaation kautta. Hankkeeseen osallistuvat oppilaat tulevat ymmärtämään taiteen arvon ja ilmapiiri muuttuu taiteen selittämisestä taiteen ymmärtämiseen ja arvostamiseen.
Hankeessa on vahvasti painottettu taidekasvatuksellista osaa työpajoissa, minkä takia pajojen runko on suunniteltu yhteistyössä Fuusio-oppijat Ry:n kanssa. Näin pajojen laatu säilyy eheänä vaikka sisältö muuttuisi eri ohjaajien toimesta. Painotamme työpajoissa vahvasti kielettömyyttä ja taiteen moninaisia mahdollisuuksia.
Hankkeen taiteilijoina toimivat Riina Salmi / vaatesuunnittelu/muoti, Timo aho / Paikkasidonnainen taide/ arkkitehtuuri, Pauliina Vesslin nukketeatteritaiteilija/ piksellaatio sekä mediataiteilija Leena Lehti. Hankkeen loppukatselmuksessa oppilaat pääsivät tutustumaan kaikkien työpajojen tuotantoon ja mediataiteilija Leena Lehden luomaan mediataideteokseen, jonka materiaalina toimi oppilaitten kuvaama materiaali työpajoista.
Jokaisesta osallistuvasta taiteilijasta on kuvattu Fotocentrumin gallerialla 5 min mittainen esittelyvideo, jossa taiteilijat kertovat omasta taiteenalastaan ja työskentelystään mahdollisimman selkeästi, jotta oppilaat saavat realistisen käsityksen taiteilijan arjesta ja toimeentulosta.
Fotocentrum Raseborg tarjoaa hanketta Kulttuuritarjotin ( Kulturbrickan) -alustan kautta myös muille kouluille Raaseporin alueella samalla rakenteella.
Valokuvataideorganisaatioiden hanke katsoo tulevaisuuteen
Toimimme yhteistyössä monien tahojen kanssa ja etsimme jatkuvasti uusia mielenkiintoisia yhteistyökumppaneita.
Valokuvataiteilijoiden liitto ja sen yhteisöjäsenet ovat saaneet
vuodeksi 2023 opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen
valokuvataideorganisaatioiden yhteiseen kehityshankkeseen. Hankkeen
tavoitteena on juurruttaa organisaatioihin kestävämpää
toimintakulttuuria, vahvistaa niiden hallinnollista osaamista ja
keskinäistä verkostoa. Hanke perustuu vuodesta 2019 käydylle
organisaatioiden väliselle keskustelulle, ja dialogin yhtenä
välietappina hankkeessa laaditaan tulevaisuuden tiekarttaa
valokuvataidekentän organisaatioille ja pohditaan kestävän
näyttelytuotannon vaihtoehtoja taiteilijoille ja vapaan kentän
näyttelyorganisaatioille.
Hankkeeseen palkataan osa-aikainen koordinaattori vuodeksi.
Yhteistyötä pyritään hankkeessa tekemään useiden kentän
organisaatioiden ja yhteisöjen kanssa, jotta kentällä oleva
tietämys ja saman suuntaiset hankkeet tulisivat huomioon otetuiksi.
Hanketta hallinnoi Valokuvataiteilijoiden liitto ry ja muut
osallistuvat organisaatiot ovat Luovan valokuvauksen keskus ry,
Pohjanmaan valokuvakeskus, Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus,
Fotocentrum Raseborg, Valokuvakeskus Nykyaika, Valokuvakeskus Peri,
VB-valokuvakeskus (Victor Barsokevitsch -Seura ry).
Lisätietoja; Henna Harri, henna.harri@hippolyte.fi
SNAP lasten ja nuorten valokuvafestivaali
Valokuvakeskus Peri ja Raaseporin valokuvakeskus tuottivat kevään 2018 aikana Lounais-
Suomen ja Raaseporin alueella alakoulun 5-luokkalaisille suunnattuja työpajakokonaisuuksia. Keskusten yhteisenä teemana on käsin tekeminen ja vanhat menetelmät, vastakohtana nykyisin yleiselle ja lapsillekin tutulle digitaaliselle kuvalle. Työpajoissa tutustuttiin mm. kollaasitekniikkaan, neulanreikäkameroiden tekemiseen ja syanotypia-menetelmään, taidemuotoihin, joissa
sattumalla on paljon merkitystä ja tulokset ovat arvaamattomia. Työpajojen ohjaajina toimivat ammattilaistaiteilijat ja taideohjaajat Stella Tiisala, Jan Jämsén, Hans G. Hästbacka ja Eva Tordera. Mukana olivat Nauvon koulu (Kyrkbackens skola ja Simonkylän koulu) sekä Kirjalan koulu Paraisilta, Billnäs skolan Pinjaisista, Pojo Kyrkoby skola Pohjasta, Kirkonkylän koulu Pohjankurulta, Höjdens skola Tenholasta, Hakarinteen koulu Tammisaaresta, ja Nummenpakan koulun Nummen yksikkö sekä Ilpoisten koulu Turusta.
Suomen valokuvataiteen museo, seitsemän alueellista valokuvakeskusta sekä Porin lastenkulttuurikeskus toteuttivat kolme valtakunnallista työpajakokonaisuutta vuonna 2018. Tapahtuma huipentui marraskuussa 2028 viikon mittaiseen valtakunnalliseen festivaaliin.
Luckan yhteistyö
Yhteistyö Luckan Raseborgin kanssa alkaa vuonna 2020. Luckan järjestää työpajoja yläaste-oppilaille ja lukiolaisille aiheesta normikriittisyys ja nettikunnioitus.Nyt Fotocentrum antaa kouluille mahdollisuuden syventää jo alkanutta keskustelua oppilaiden kanssa valokuvatyöpajojen kautta. Aiheita puretaan valokuvauksen kautta ammattitaiteilijoiden ohjaamissa työpajoissa. Vanessa Forstén ja Jan Jämsén toimivat ohjaajina.
Aiempia projekteja
Kesäleiri taiteen parissa haavoittuvassa asemassa oleville lapsille
Lasten taidepäiväleiri järjestettiin ensimmäistä kertaa 11.6-15.6.2018 Karjaalla Uncanin ja Tryckeri-teatterin tiloissa. Viiden päivän aikana toteutettiin kaksi työpajakokonaisuutta, kolmen ammattitaiteilijan opastuksen avulla 7-12 vuotiaille lapsille.
Kuva: Andrea Vannucchi & Pauliina Vesslin, skuggteaterverkstad | varjoteatterityöpaja